Resultatet vises nu dagligt på Egeskov, hvor bl.a. en guvernante, en hushovmester, en kusk, en stalddreng og en smed lever som i 1875 i en tidslomme og inddrager de besøgende, primært børn i alderen 6-12 år, i datiens opgaver. F.eks. i pleje af heste, i skolegang, i opgaver i smedjen og meget mere. Derudover leger børnene med datiens legetøj bl.a. tøndebånd. Samtidig styrer tjernerchafføren Gerhard løjerne i veteranmuseet, hvor han bl.a. præsenterer bilerne og bygger sæbekassebiler og arrangerer sæbekasseløb for børnene. Egeskov er det første attraktion i Danmark, hvor de besøgende kan møde personligheder fra to forskellige tidlommer, både fra 1875 og 1935.
Ovenoven kan I se, hvorledes børn tester Egeskovs nye formidlingskoncept i forbindelse med projekts afslutning, inden årets sæsonpremiere.
Se også
billeder af de udviklede kostumer og billeder fra dagen, hvor børnene tester det nye koncept.
Vidensdeling fra projektet
1)
Sten Rentzhog Ph.D., Lecturer and museum consultant og forfatter, der har været en del af udviklingsforløbet på Egeskov Slot, har forfattet den afsluttende artikel med titlen "Levenda historia på Egeskov", som kan downloades
her. Den beskriver bl.a. det historiske forløb inden for levende formidling, forskellige typer af personlig formidling, fordele og ulemper ved personlige formidling samt beskriver hvorfor personlig formidling er fremmende for et musems besøgstal.
2) Jørgen Johansen, museumschef på Egeskov, og Marianne Ørskov Larsen, projektleder i Leg og Læring i Syddansk Turisme, har forestået et kort papir om de vigtige læringspunkter, som er opnået i forbindelse med udviklingen af konceptet og den daglige drift på Egeskov. Dokumentet kan downloades
her.
Beskrivelse af projektet
Egeskov ønskede at underbygge og levendegøre sin position og payoff, eventyrligt gode historier på en autentisk og nyskabende måde for sine besøgende. Egeskov og laboratoriet for Turisme og Oplevelser indgik i et udviklingsprojekt sammen.
Resultatet er en levende formidling 5 konkrete steder på attraktionen, hvor de besøgende inddrages aktivt i løjerne og endda kan deltage i daglige konkurrencer. De enkelte steder har derudover aktiv interaktion med hinanden gennem dagen. Formidlingen dækker 2 forskellige tidsperioder i slottets historier, hvilket er første gang det er set i Danmark.
Den overordnede formidling vil have som målsætning, at vise Egeskov som et autentisk og levende attraktion, hvor ejeren, greve Michael Ahlefeldt, selv bor og lever historien, personalet inddrager de besøgende i formidlingen og sikrer at de er med til at skabe den nutidige historie samt viser den helt specielle og unikke familiære samfundsstruktur, der findes og fandtes på et arbejdende gods. Formidlingen benytter sig dermed af læring af Egeskovs og tidens historie gennem leg.
Produktudviklingen ventes at sikre 6-7 ekstra fuldtidsstillinger inden for formidling på attraktionen, udover det faste personale, samt at genere ca. 10 % flere gæster alene i 2010 sæsonen.
Se video fra projektet her.
Partnere i projektet:
Egeskov Slot